26 kwietnia 2024, piątek

Zatrucie grzybami - poznaj pierwszą pomoc i mity

| |

Error!
No 'inofontresizer_widget' widget registered in this installation.

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Nie dość, że jest to miła aktywność spędzona na świeżym powietrzu to jeszcze przynosimy do swojej kuchni pyszne „przekąski”. Wszystko jest dobrze jeżeli znamy się na grzybach, gorzej jednak, gdy zjemy coś co nam zaszkodzi. Jak wtedy działać? Co robić i gdzie szukać pomocy?

Jeżeli po spożyciu grzybów czujesz ból brzucha, nudności i masz biegunkę oraz podwyższoną temperaturę jest to jasny sygnał, że mogło dojść do zatrucia.

fot.  Ronaldo de Oliveira

W przypadku zatrucia grzybami, najważniejszy jest czas. Jeżeli poczujemy objawy, najważniejsze, by szybko udać się do lekarza i jasno wyjaśnić w przychodni co się stało. Możesz także zadzwonić po karetkę, a w tym czasie zmusić się do wymiotów.

Wymioty lub danie z grzybami należy zabezpieczyć. Wszystko po to, by przeprowadzić badania i wiedzieć, jaki grzyb dokonał zatrucia i by wiedzieć, jak leczyć pacjenta.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że po zatruciu grzybami i po wystąpieniu wyżej opisanych objawów, następuje… polepszenie stanu zdrowia. Lekarze uczulają, że takie zatrucie myli pacjentów, którzy zaczynają się dobrze czuć.

Dla przykładu, gdy zjesz muchomora sromotnikowego, w Twoim organizmie dochodzi do osłabienia, gorączki i wymiotów. Taki stan może trwać od 6 do 24 godzin. Następnie zatrucie przybiera szybkie tempo i następuje żółtaczka, niewydolność nerek i wątroby, a także zaburzenia kontaktu z chorym, aż do utraty przytomności. Przeważnie kończy się to śmiercią.

fot. Sergiu Nista 

Zatrucie grzybami: mity

Oto kilka mitów, w które wierzy wiele osób, a nadszedł czas, by je obalić!

  1. Trujące grzyby mają zły smak. TO MIT.
    Często trujące grzyby są albo bez smaku albo wręcz wydzielają słodycz. Tak jest w przypadku chociażby muchomora sromotnikowego.
  2. Rozkrojony grzyb zabarwia się na sino.
    To nieprawda, pamiętaj, że nie jest to wyznacznik rozpoznania trującego grzyba.
  3. Jeżeli położysz cebulę na trującego grzyba – zmieni ona kolor na czarny. Mit!
    Dzieje się tak dlatego, że grzyb zawiera związki siarki, a to nie jest test na jadalność.
fot. Nico Benedickt

Pamiętaj, że jeżeli nie znasz się na grzybach – lepiej tego nie rób!

SJ
Więcej artykułów z kategorii | |

Dodaj komentarz