26 kwietnia 2024, piątek

Witamina młodości

|

Error!
No 'inofontresizer_widget' widget registered in this installation.

Witamina E jest nazywana „witaminą młodości”. Jest głównym przeciwutleniaczem, który chroni ludzkie komórki przed utlenianiem się, czyli przed starzeniem się. Czy wiesz jednak do czego jeszcze witamina E jest nam potrzebna?

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest zależne od wieku oraz płci. Według ustaleń Instytutu Żywności i Żywienia powinno ono wynosić około:

  • 10 mg u mężczyzn,
  • 8 mg u kobiet
  • 20-50 mg u osób po 75. rokiem życia.

Co zawdzięczamy witaminie E?

Główną rolą witaminy E jest ochrona przed utlenianiem się komórek, dzięki czemu komórki dłużej funkcjonują prawidłowo oraz pozostają młode. Dodatkowo wspomaga czerwone krwinki - chroni je przed rozpadem, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych, a także wspomaga transport składników odżywczych i tlenu. Dodatkowo za jej zasługą ruchliwość mięśni i krzepliwość krwi są prawidłowe.

Najczęstsze objawy niedoboru witaminy E to:

  • osłabienie koncentracji
  • anemia,
  • przedwczesne starzenie się oraz rogowacenie skóry,
  • wypadanie włosów
  • pogorszenie się wzorku,
  • dłuższe gojenie się ran,
  • pogorszenie stanu zębów i kości.
  • zmęczenie, rozdrażnienie,
  • zaburzenia funkcjonowania mięśni oraz ich znaczne osłabienie,

Naukowcy uważają, że witamina E zapobiega rozwojowi nowotworów. Przede wszystkim raka wątroby oraz raka prostaty u palaczy. Wspomaga również terapię nowotworową. Nie można jednak przesadzać ‒ nadmiar witaminy E może wywołać odwrotny efekt i zwiększyć ryzyko zachorowania.

Objawy nadmiaru witaminy to:

  • zmęczenie,
  • osłabienie mięśni,
  • bóle głowy,
  • zaburzenia jelitowe,
  • zaburzenia wzorku.

Witamina powinna być przyjmowana przez osoby chore na cukrzyce, ponieważ efektywniej stabilizuje poziom cukru we krwi. Udowodniono również, że zapobiega zakrzepom krwi i obniża stężenie złego cholesterolu, a także działa świetnie na wzrok.

Witamina E ‒ wpływ na urodę

Jak wspominaliśmy wcześniej witamina E nazywana jest „witaminą młodości”. Dzięki niej skóra wygląda młodziej i jest bardziej elastyczna. Większość kosmetyków o właściwościach nawilżających i przeciwzmarszczkowych jest o nią wzbogacona.

Witamina E występuje głównie w produktach roślinnych. Największą zawartość mają:

  • orzechy laskowe (ok. 38 mg/100 g),
  • pestki dyni (ok. 26 mg),
  • nasiona słonecznika (ok. 27 mg),
  • migdały (ok. 24 mg/100g),
  • margaryna (9-27 mg/100 g),
  • natka pietruszki (ok. 3 mg/100 g),
  • papryka (ok. 3 mg/100 g),
  • orzechy włoskie (2,6 mg/100 g),
  • szpinak (1,88 mg/100 g),
  • czarne jagody (ok. 2 mg/100 g),
  • oleje roślinne (1,4-1,5 mg/100 g).



SJ
Więcej artykułów z kategorii |

Dodaj komentarz