Witamina E jest nazywana „witaminą młodości”. Jest głównym przeciwutleniaczem, który chroni ludzkie komórki przed utlenianiem się, czyli przed starzeniem się. Czy wiesz jednak do czego jeszcze witamina E jest nam potrzebna?
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest zależne od wieku oraz płci. Według ustaleń Instytutu Żywności i Żywienia powinno ono wynosić około:
- 10 mg u mężczyzn,
- 8 mg u kobiet
- 20-50 mg u osób po 75. rokiem życia.
Co zawdzięczamy witaminie E?
Główną rolą witaminy E jest ochrona przed utlenianiem się komórek, dzięki czemu komórki dłużej funkcjonują prawidłowo oraz pozostają młode. Dodatkowo wspomaga czerwone krwinki - chroni je przed rozpadem, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych, a także wspomaga transport składników odżywczych i tlenu. Dodatkowo za jej zasługą ruchliwość mięśni i krzepliwość krwi są prawidłowe.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy E to:
- osłabienie koncentracji
- anemia,
- przedwczesne starzenie się oraz rogowacenie skóry,
- wypadanie włosów
- pogorszenie się wzorku,
- dłuższe gojenie się ran,
- pogorszenie stanu zębów i kości.
- zmęczenie, rozdrażnienie,
- zaburzenia funkcjonowania mięśni oraz ich znaczne osłabienie,
Naukowcy uważają, że witamina E zapobiega rozwojowi nowotworów. Przede wszystkim raka wątroby oraz raka prostaty u palaczy. Wspomaga również terapię nowotworową. Nie można jednak przesadzać ‒ nadmiar witaminy E może wywołać odwrotny efekt i zwiększyć ryzyko zachorowania.
Objawy nadmiaru witaminy to:
- zmęczenie,
- osłabienie mięśni,
- bóle głowy,
- zaburzenia jelitowe,
- zaburzenia wzorku.
Witamina powinna być przyjmowana przez osoby chore na cukrzyce, ponieważ efektywniej stabilizuje poziom cukru we krwi. Udowodniono również, że zapobiega zakrzepom krwi i obniża stężenie złego cholesterolu, a także działa świetnie na wzrok.
Witamina E ‒ wpływ na urodę
Jak wspominaliśmy wcześniej witamina E nazywana jest „witaminą młodości”. Dzięki niej skóra wygląda młodziej i jest bardziej elastyczna. Większość kosmetyków o właściwościach nawilżających i przeciwzmarszczkowych jest o nią wzbogacona.
Witamina E występuje głównie w produktach roślinnych. Największą zawartość mają:
- orzechy laskowe (ok. 38 mg/100 g),
- pestki dyni (ok. 26 mg),
- nasiona słonecznika (ok. 27 mg),
- migdały (ok. 24 mg/100g),
- margaryna (9-27 mg/100 g),
- natka pietruszki (ok. 3 mg/100 g),
- papryka (ok. 3 mg/100 g),
- orzechy włoskie (2,6 mg/100 g),
- szpinak (1,88 mg/100 g),
- czarne jagody (ok. 2 mg/100 g),
- oleje roślinne (1,4-1,5 mg/100 g).