Dobór produktów trafiających na stół to jedno, a ogólne zasady zdrowego odżywiania – drugie. Na samym początku warto przyswoić sobie kwestie „techniczne”. Posiłki powinny być:
- regularne,
- różnorodne,
- spożywane o stałych porach (w miarę jak się da),
- w podobnych odstępach czasu.
Ideał dziennego żywienia to 4-5 posiłków dziennie. Ten obfitszy (obiad) powinien przypadać w połowie dnia, a ostatni 2-3 godziny przed snem.
Do tego dochodzą płyny (woda jest najbardziej optymalnym wyborem) – ok. 8 szklanek dziennie, a latem 10-12 szklanek. Warto również jak najczęściej gotować zupy oraz sięgać po owoce zawierające duże ilości wody, takie jak arbuz czy melon.
Produkty powinny być świeże, najlepiej sezonowe, jak najmniej przetworzone. Samodzielnie ugotowany obiad jest zdrowszy niż to samo danie z opakowania, wymagające tylko do odgrzania.
Sposoby przygotowania posiłku:
- gotowanie na parze lub w niewielkiej ilości wody,
- duszenie,
- pieczenie w pergaminie lub folii,
- smażenie na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym rafinowanym.