24 kwietnia 2024, środa

Słodkie niebezpieczeństwo -ASPARTAM

|

Error!
No 'inofontresizer_widget' widget registered in this installation.

Aspartam – można byłoby pisać na temat jego szkodliwości w nieskończoność. Jest obecnie najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do produktów spożywczych. Dlaczego temat aspartamu cięgle wraca? Dlatego, że wciąż część społeczeństwa nie jest świadoma tego, z czego składa się ten trujący słodzik oraz jakie konsekwencje wiążą się z jego spożywaniem.

Słodszy od cukru

Aspartam, potocznie nazywany słodzikiem, jest ponad sto razy słodszy od cukru, przy czym posiada praktycznie zero kalorii. Został odkryty przez przypadek w 1965 roku, kiedy James M. Schlatter, chemik z GD Searle & Company, prowadził badania nad poszukiwaniem leków przeciwwrzodowych.

fot. Sharon McCutcheon 

Został zatwierdzony jako dodatek do żywności dla suchych towarów w 1981 r., a dla płynów (głównie napojów gazowanych) w 1983 r. W Unii Europejskiej jest często stosowany jako zamiennik cukru ukrywający się pod symbolem E 951 lub występuje obecnie pod zmienioną nazwą AminoSweet.

Warto zaznaczyć, że aspartam znajdziemy także w produktach dietetycznych, „bez cukru” oraz w suplementach diety i lekarstwach (w tym także tych na receptę).

fot. Sharon McCutcheon

Z czego składa się aspartam?

Cząsteczka aspartamu składa się zasadniczo z trzech substancji chemicznych: kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu, z których każda zawiera niebezpieczne ekscytotoksyny.

Kwas asparaginowy stanowi 40 proc. aspartamu.

Jest aminokwasem, który w postaci wolnej (niezwiązanej z białkami) znacznie podnosi poziom asparaginianu i glutaminianu w osoczu krwi.

Nadmiar asparaginianu i glutaminianu w osoczu krwi wkrótce po spożyciu aspartamu lub produktów z wolnym kwasem glutaminowym (prekursorem glutaminianu) prowadzi do wysokiego poziomu tych neuroprzekaźników w pewnych obszarach mózgu i powoli zaczyna niszczyć neurony.

Wśród ostrych reakcji na nadmiar tych substancji w organizmie wymienia się: bóle głowy / migreny, nudności, bóle brzucha, zmęczenie, problemy ze snem, problemy ze wzrokiem, ataki lęku, depresję oraz astmę / uczucie ucisku w klatce piersiowej.

Aspartam foto.123rf.com

50 proc. aspartamu stanowi fenyloalanina – aminokwas naturalnie występujący w mózgu.

Osoby z wrodzoną fenyloketonurią (PKU) nie mogą metabolizować fenyloalaniny, co może prowadzić do powstania niebezpiecznie wysokiego poziomu fenyloalaniny w mózgu (czasami śmiertelnego).

Okazuje się, że spożycie aspartamu, szczególnie wraz z węglowodanami, może prowadzić do nadmiernego poziomu fenyloalaniny w mózgu, nawet u osób, które nie mają fenyloketonurii.

Nadmierne poziomy fenyloalaniny w mózgu mogą powodować obniżenie poziomu serotoniny, co prowadzi do zaburzeń emocjonalnych, takich jak depresja oraz jest bardzo niebezpieczne dla niemowląt i płodów.

Pozostałe 10 proc. aspartamu to metanol (spirytus drzewny), który po spożyciu szybko przekształca się w formaldehyd (tak, ten sam konserwant, który stosuje się do balsamowania zwłok).

Formaldehyd jest znanym czynnikiem rakotwórczym, powoduje stopniowe i ostatecznie poważne uszkodzenie układu nerwowego, siatkówki, układu odpornościowego i trwałe uszkodzenia genetyczne, nawet przy skrajnie niskich dawkach.

Metanol łatwo przechodzi przez barierę krew-mózg, która normalnie chroni mózg przed toksynami.

Niszczy osłonki mielinowe włókien nerwowych, bardzo łatwo kumuluje się w mózgu i powoduje poważne uszkodzenia tamtejszych komórek.

Słodkie niebezpieczeństwo

Aspartam stanowi ponad 75 proc. zgłaszany do FDA (Agencja Żywności i Leków) niepożądanych reakcji na dodatki do żywności.

Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych.

fot. Armin Lotfi 

Wśród 90 różnych objawów niepożądanych po spożyciu aspartamu znajdują się:

  • bóle i zawroty głowy;
  • migreny;
  • napady padaczkowe;
  • nudności;
  • drętwienie;
  • skurcze mięśnie;
  • przybieranie na wadze;
  • wysypki;
  • depresja;
  • zmęczenie;
  • drażliwość;
  • częstoskurcz, palpitacje serca;
  • bezsenność;
  • problemy ze wzrokiem;
  • utrata słuchu lub smaku;
  • trudności w oddychaniu;
  • ataki lęku;
  • bóle stawów;
  • problemy z pamięcią.

Według naukowców i lekarzy badających niekorzystne działanie aspartamu, następujące choroby przewlekłe mogą być wywołane lub zaostrzone przez spożycie tego trującego słodzika:

  • nowotwory mózgu;
  • stwardnienie rozsiane;
  • padaczka;
  • choroba Alzheimera;
  • cukrzyca;
  • upośledzenie umysłowe;
  • chłoniaki;
  • zespół chronicznego zmęczenia;
  • choroba Parkinsona;
  • wady wrodzone (stwierdzono, że kobiety w ciąży i niemowlęta są czterokrotnie bardziej wrażliwe na czynniki neurotoksyczne aspartamu niż osoby dorosłe. Jeśli matka spożywa napoje z aspartamem podczas ciąży lub karmienia, przekazuje go dziecku, a stąd już prosta droga do nieodwracalnych uszkodzeń mózgu).

Ludzie często cierpią na efekty uboczne związane ze spożyciem aspartamu i nie zdają sobie z tego sprawy.

Często zastanawiają się, dlaczego przyjmowanie zioła, suplementy diety itp. im nie pomagają i nie łagodzą objawów.

Cóż, aby cokolwiek mogło pomóc, najpierw trzeba usunąć przyczynę tych problemów, a więc wykluczyć spożywanie aspartamu.

Zanim włożysz coś do koszyka w sklepie lub kupisz w aptece i przyniesiesz do domu, sprawdź nie raz, dwa, ale nawet i trzy razy etykietę produktu i przeanalizuj skład, by nie truć siebie i swojej rodziny.

Jeszcze raz przypominamy – aspartam to sztuczny słodzik, który może ukrywać się pod symbolem E 951 lub nazwą AminoSweet (wcześniej aspartam występował też m.in. jako Equal, Sugar Free, NutraSweet, Canderel oraz Pal Sweet Diet).

SJ
Więcej artykułów z kategorii |

Dodaj komentarz