Miód spadziowy, nieco twardszy i gęściejszy od miodów nektarowych, odznacza się znacznie większą zawartością związków korzystnie wpływających na zdrowie. Miód spadziowy zawiera kilkanaście razy więcej pierwiastków w porównaniu do innych miodów, a także liczne związki i witaminy niezbędne dla zdrowia.
Miód spadziowy zawiera m.in.:
- sód,
- potas,
- magnez,
- wapń,
- cynk,
- fosfor,
- żelazo,
- mangan,
- fruktozę,
- witaminy z grupy B;
- witaminy A i K,
- aminokwasy,
- żywice,
Zastosowanie miodu spadziowego
Miód spadziowy poza zastosowaniem w kuchni jako naturalny słodzik i dodatek do potraw znajduje szerokie uznanie w lecznictwie. Jest to jedne z najpopularniejszych, domowych sposobów na leczenie rozmaitych dolegliwości. Działanie miodu spadziowego ma swoje potwierdzenie w medycynie, dlatego szczególnie poleca się jego spożywanie w przypadku schorzeń takich jak:
- przeziębienie i grypa;
- zakażenie górnych dróg oddechowych;
- ból gardła, chrypka; suchość w ustach;
- obniżona odporność;
- stany zapalne jamy ustnej;
- kaszel;
- napięcie emocjonalne;
- zaburzenia przemiany materii;
- miażdżyca;
- schorzenia przewodu pokarmowego;
- dolegliwości układu moczowego;
- choroby stawów i mięśni;
- choroby układu krążenia, w tym choroby serca;
- stany zapalne;
- schorzenia skóry.