18 kwietnia 2024, czwartek

MIÓD SPADZIOWY

|

Error!
No 'inofontresizer_widget' widget registered in this installation.

Miód spadziowy, nieco twardszy i gęściejszy od miodów nektarowych, odznacza się znacznie większą zawartością związków korzystnie wpływających na zdrowie. Miód spadziowy zawiera kilkanaście razy więcej pierwiastków w porównaniu do innych miodów, a także liczne związki i witaminy niezbędne dla zdrowia.

Miód spadziowy zawiera m.in.:

  • sód,
  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • cynk,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • mangan,
  • fruktozę,
  • witaminy z grupy B;
  • witaminy A i K,
  • aminokwasy,
  • żywice,

Zastosowanie miodu spadziowego

Miód spadziowy poza zastosowaniem w kuchni jako naturalny słodzik i dodatek do potraw znajduje szerokie uznanie w lecznictwie. Jest to jedne z najpopularniejszych, domowych sposobów na leczenie rozmaitych dolegliwości. Działanie miodu spadziowego ma swoje potwierdzenie w medycynie, dlatego szczególnie poleca się jego spożywanie w przypadku schorzeń takich jak:

  • przeziębienie i grypa;
  • zakażenie górnych dróg oddechowych;
  • ból gardła, chrypka; suchość w ustach;
  • obniżona odporność;
  • stany zapalne jamy ustnej;
  • kaszel;
  • napięcie emocjonalne;
  • zaburzenia przemiany materii;
  • miażdżyca;
  • schorzenia przewodu pokarmowego;
  • dolegliwości układu moczowego;
  • choroby stawów i mięśni;
  • choroby układu krążenia, w tym choroby serca;
  • stany zapalne;
  • schorzenia skóry.
SJ
Więcej artykułów z kategorii |

Dodaj komentarz