Lilian Muller to kobieta niezwykła – ma prawie 70 lat, a urody i sylwetki mogłaby pozazdrościć jej niejedna 30-latka. Dobre geny? Długie godziny spędzone w gabinetach kosmetycznych, SPA, zabiegi medycyny estetycznej lub męczarnia na siłowni? Nie, nic z tych rzeczy! Jej sekret tkwi w odpowiedniej diecie i stylu życia.
Świat sukcesu
Urodzona 19 sierpnia 1951 roku i wychowana w Norwegii, Lillian przeprowadziła się do Londynu we wczesnych latach 70.
Tam szybko stała się odnoszącą sukcesy modelką w reklamach oraz na wybiegu, ozdabiała strony francuskiego Vogue’a oraz znajdowała się na rozkładówkach najważniejszych gazet.
Po odkryciu przez Playboya przeniosła się do Ameryki, gdzie zrobiła karierę nie tylko jako supermodelka, ale także jako gwiazda w świecie aktorstwa (występowała w ponad 30 filmach i programach telewizyjnych).
Mimo upływu lat Lilian cieszyła się rosnącą popularnością, a w 2010 roku zdobyła nawet pierwsze miejsce w konkursie na najseksowniejszą wegetariankę 50+ organizowanym przez PETA.
Jednak nie zawsze mogła pochwalić się wspaniałym ciałem…
Czas na frutarianizm
W wieku 20 lat Lilian zaobserwowała u siebie znaczące zmiany fizyczne i psychiczne.
Pojawiały się cienie pod oczami, zatrzymywanie wody w organizmie, cellulit, wahana nastroju, czuła się przewlekle zmęczona i nie miała energii.
Mając 27 lat, postanowiła całkowicie odmienić swoją dietę i przeszła na najbardziej restrykcyjną odmianę wegetarianizmu – frutarianizm.
Dieta frutariańska obejmuje tylko spożywanie owoców (także tych, które kulinarnie są uważane za warzywa, a botanicznie są zaklasyfikowane jako owoce).
Niektóre odmiany diety dopuszczają jedzenie nasion, pestek i orzechów.
Frutarianie są także witarianami, czyli odrzucają gotowanie i inne formy obróbki termiczne przygotowywanych pokarmów.
Dieta, którą Lilian utrzymywała najpierw przez 9 miesięcy, całkowicie odmieniła jej życie na lepsze, aż ostatecznie stała się stałym elementem jej życia i szansą na wieczną młodość.
Zachować wieczną młodość…
aką wygląda codzienna dieta Lilian Muller?
Otóż dzień zaczyna od dużej szklanki wody oraz świeżego soku – nigdy pasteryzowanego, którym delektuje się powoli.
Zawsze upewnia się, że do ostatniego posiłku w ciągu dnia (licząc od rozpoczęcia śniadania) pozostało jej 12 godzin.
Lilian rankiem lubi też czytać i medytować, by zacząć dzień od wewnętrznego spokoju ducha.
Około 14-16 je pierwszy posiłek złożony z solidnej porcji świeżych owoców i surowych orzechów lub nasion, np. ½ ananasa, figi, śliwki, 2 banany i garść orzechów.
Do tego wypija dużą szklankę wody.
Wieczorem sięga po kolację, na którą je sałatkę z surowych warzyw (czasami odstępuje od witarianizmu i sięga po warzywa gotowane na parze, pieczone ziemniaki, chleb żytni lub pełnoziarnisty ryż).
Je też niewielką ilość produktów sojowych, ale tylko wtedy, jeśli są organiczne – kobieta ogólnie stara się sięgać tylko po ekologiczne produkty.
Aby uzupełnić niedobór kwasów omega-3 sięga po odrobinę dzikiego łososia, ale robi to niezwykle rzadko.
Sałatki doprawia organicznymi, tłoczonymi na zimno olejami roślinnymi, domowej roboty octem jabłkowym lub ekologicznym octem balsamicznym.
Lilian uwielbia awokado, je co najmniej jedno dziennie.
Mleko i lody przygotowuje z ekologicznej soi, ryżu lub orzechów, a zamiast słodyczy sięga po suszone owoce.
Unika produktów z pszennej mąki oraz tych ze sztucznymi słodzikami.
Jak sama mówi, nie liczy kalorii, węglowodanów, białek, tłuszczów itp. – gdy jest głodna po prostu je to, co zdrowe.
Zdrowie ciała i ducha
Lilian podkreśla, że zdrowie ciała i ducha to nie tylko odpowiednia dieta, ale i styl życia.
Kobieta nigdy nie paliła, nie próbowała narkotyków i nie pije alkoholu.
Trzy razy w tygodniu ćwiczy, aby wzmocnić mięśnie i kości – idzie na siłownię lub na 45-minutowy spacer.
Dba o to, żeby codziennie przyjmować dawkę promieni słonecznych, które pozwalają uzyskać wystarczającą ilość witaminy D.
Stosuje również regularną suplementację witaminy B12 oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Jednocześnie podkreśla, że najważniejszym aspektem jej świetnego wyglądu i zdrowia jest pozytywne myślenie i umiejętność kontrolowania negatywnych myśli: pozytywne myślenie dzięki czystej, zdrowej żywności tworzy czysty krwiobieg, który daje silny system odpornościowy! – twierdzi Lilian.