Jakie zasady żywieniowe warto przyjmować na co dzień? O czym szczególnie warto pamiętać, myśląc o następnym posiłku? Z radą przychodzi do nas Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji.
W codziennej diecie ważne jest przestrzeganie następujących zasad:
- dostarczanie organizmowi wystarczającej ilości płynów, ok. 8 szklanek dziennie; w porze letniej ok. 10 - 12 szklanek płynów;
- zakup świeżych produktów i jeśli to możliwe samodzielne przygotowywanie posiłków;
- gotowanie na parze lub w małej ilości wody, duszenie, blanszowanie, pieczenie w pergaminie, folii;
- zwiększony udział w diecie produktów zbożowych , pieczywa mieszanego, ryżu, kasz;
- picie jogurtu, kefiru;
- zwiększone spożywanie warzyw, w tym sałaty, pomidorów, papryki, kalafiora, buraków, buraków, brokułów, cukinii, dyni, szpinaku;
- przynajmniej 2 x dziennie spożywanie owoców, w tym: jabłek i owoców jagodowych;
- jedzenie ryb pochodzących z wód słonych do 2 x w tygodniu;
- spożywanie roślin strączkowych - grochu, fasoli, bobu, soczewicy, produktów na bazie soi, dodawanie do dań orzechów, ziaren;
- w celu przyprawienia korzystanie z aromatów ziół, w tym: z bazylii, oregano, majeranku, rozmarynu, tymianku;
- smarowanie pieczywa margaryną miękką, a do posiłków, zwłaszcza do sałat dodawanie 1 - 2 łyżek oliwy z oliwek;
- do smażenia i pieczenia wykorzystywanie oleju o wysokiej temperaturze dymienia, w tym rzepakowego rafinowanego;
- w chorobach zapalnych wzbogacanie diety w witaminy A, C, D, E, kurkumę, imbir, kiełki;
- w chorobach ostrych i przy okresowo złym samopoczuciu niezapominanie o łatwostrawnym jedzeniu ( organizm zawsze potrzebuje energii );
- przy braku apetytu - po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, farmaceutą, pielęgniarką - sięganie po żywność medyczną ( łatwo przyswajalne diety do popijania ).
Warto szczególnie:
- kontrolować jedzenie mięsa - redukować jego spożycie do 2 - 3 x w tygodni; częściej wybierać mięsa białe - drobiowe np. indycze, królicze;
- ograniczać spożycie cukru i słodyczy ( spożywać je okazyjnie, w małych ilościach, zamiennie wybierać suszone owoce, orzechy ) ;
- kontrolować spożycie soli, szczególnie w chorobach serca, nie przekraczać 3 g / dobę;
- uważać z dosalaniem potraw, ponieważ sól jest obecna również w wędlinach, produktach konserwowanych, wędzonych, w przyprawach, słodyczach;
- ograniczać konsumpcję alkoholu - na przykład w diecie śródziemnomorskiej zaleca się pół, maksymalnie do jednego kieliszka wina czerwonego dziennie, podczas głównego posiłku.