19 kwietnia 2024, piątek

Jak zadbać o swoją odporność? Jest kilka czynników, na które należy zwrócić uwagę

|

Error!
No 'inofontresizer_widget' widget registered in this installation.

Liczba osób zmagających się z koronawirusem rośnie w zastraszającym tempie. Podczas gdy wirusem z Wuhan żyje cały świat, wiele osób zastanawia się, jak zadbać o swoją odporność, aby ograniczyć szanse zachorowania, a w przypadku zachorowania zminimalizować skutki choroby? Odpowiedź na to to pytanie jest stosunkowo prosta. Wystarczy odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, dbanie o higienę i odpowiednia ilość odpoczynku.

Zadbaj o swoją odporność

Kiedy koronawirus pojawił się w Polsce, wielu Polaków dosłownie rzuciło się na zakupy do najbliższego sklepu. W ich koszykach lądowały takie produkty, jak papiery toaletowe, mydła, żele antybakteryjne, ryże, makarony, kasze. Szczególną uwagę zwracano także na produkty o długim terminie ważności rezygnując tym samym ze źródła zdrowia, jakim są świeże warzywa i owoce, które w obliczu wirusa powinny pojawiać się w naszym menu. Mowa tutaj przede wszystkim o bogatych w witaminy cytrusach, papryce czy czosnku. Należy pamiętać również o zawierających kwasy omega-3 ryby, a także podkręcających metabolizm przyprawach. Co poza tym kupować i czego unikać w dobie epidemii? Autorka publikacji na temat zdrowia ODPOWIADA.

 Polina Tankilevitch 

W okresie, kiedy szczególnie musimy dbać o naszą odporność, należy sięgać po produkty, które podkręcają nasz metabolizm, a tym samym działanie układu odpornościowego. Pomaga regularne jedzenie pięciu posiłków dziennie. Nie zapominajmy o tym, aby w naszym jadłospisie znalazły się ciepłe zupy… Dania doprawiajmy, zwłaszcza pieprzem, kurkumą i czerwoną papryką. Nie korzystajmy z żywności przetworzonej, lepiej zamrozić przygotowane przez siebie jedzenie. Mrozić można wszystko, od chleba, po gotowe obiady, a mrożonki warzyw czy owoców są również wartościowe – radzi Wanda Baltaza, dietetyczka z Warszawy

Jak przechowywać żywność?

Kiedy już zadbałeś o punkt pierwszy, pamiętaj, że nie wszystkie warzywa i owoce powinny znajdować się w lodówce. Dla przykładu, pomidor i ogórek najlepiej będą czuły się w zaciemnionym miejscu w kuchni, podczas gdy ziemniaki i buraki warto umieścić w ciemnej, chłodnej piwnicy. Lodówka to natomiast idealne miejsce dla warzyw kapustnych i korzennych.

Przepis na napój, który pobudzi Twój układ odpornościowy

Składniki:

  • 3 kłącza kurkumy (50g)
  • 1 kłącze imbiru (20g)
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego/pieprzu cayenne
  • łyżka siemienia lnianego/oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Za pomocą wyciskarki do soków wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Zaparz obrany imbir. Kiedy ostygnie, dodaj do niego kurkumę w proszku, przyprawy i sok z wyciśniętych owoców. Gotowe!

A Ty jak dbasz o odporność w tym wyjątkowo trudnym okresie?

źródło: https://5minutdlazdrowia.pl/

Dariusz Włosek
Więcej artykułów z kategorii |

Dodaj komentarz