Cholesterol - jak go obniżyć? Aż 67% dorosłych mężczyzn i 64% kobiet ma podwyższony poziom cholesterolu całkowitego, czyli więcej niż 190 mg/dl, tak wynika z badania WOBASH. Czy zatem 2/3 społeczeństwa skazane jest na stosowanie leków, ze względu na to, że ich życie jest zagrożone? Na szczęście nie. Nie tylko podwyższony poziom cholesterolu decyduje o rozwoju miażdżycy ale także inne czynniki.

Warto przypomnieć, że jeszcze w połowie lat 90 za prawidłowy poziom cholesterolu uważano poziom nie przekraczający 250 mg/dl. Należy pamiętać, że znaczne obniżanie cholesterolu u osób pow. 80 roku życia, wcale nie wiąże się z wydłużeniem czasu ich życia, a wręcz przeciwnie. Tak wynika z badań przeprowadzonych w ostatnich latach u pacjentów w tym właśnie wieku. Wynik badania opublikowano m.in. w czasopiśmie naukowym „Lekarz Rodzinny” (luty 2012, nr 2).
Niestety dane te nie są przez wszystkich lekarzy honorowane, co powoduje, że w masowym wręcz spożyciu są leki, obniżające poziom cholesterolu zwane statynami. Ciągłe zażywanie statyn wiąże się jednak z niebezpieczeństwem wystąpienia działań niepożądanych.
Jednym z lepiej udokumentowanych działań niepożądanych statyn jest uszkodzenie mięśni, objawiające się m.in. osłabieniem siły mięśniowej i bólami mięśniowymi, które występuje u 0,5% chorych. Drugim częstym powikłaniem jest zwiększenie aktywności enzymów wątrobowych (ALAT), świadczących o uszkodzeniu komórek wątrobowych, ma to miejsce u 2%, stosujących statyny. Ryzyko uszkodzenia mięśni zwiększa się u osób starszych i u osób, stosujących inne leki. Bardzo ważne jest to, by w czasie leczenia statynami kontrolować poziom kinazy kreatynowej (CK), która rośnie m.in. przy uszkodzeniu mięśni oraz aktywność ALAT.



Cholesterol - jak go obniżyć naturalnie?
Warto jednak wiedzieć, że istnieją produkty naturalne, które mogą także skutecznie redukować poziom cholesterolu w surowicy krwi. Sztandarowym tego przykładem jest ziele karczocha. Znakomicie komponuje się ono z ekstraktem z liścia miłorzębu japońskiego, który usprawnia krążenie krwi w naczyniach krwionośnych. Jeżeli wprowadzimy do suplementacji zioła, umożliwi nam to zmniejszenie dawek leków syntetycznych, a przez to zredukuje możliwość działań niepożądanych.



Pamiętać należy także o tym, aby chorym z podwyższonym poziomem cholesterolu, a zwłaszcza tym, którym towarzyszą zaburzenia chorobowe (np. choroba wieńcowa, nadciśnienie), zmodyfikować dietę. Powinna być ona, jak najbardziej zbliżona do standardów diety śródziemnomorskiej.
Autor: lek. med. Krzysztof Błecha – internista i specjalista rehabilitacji medycznej, ekspert serwisu www.zdrowy-senior.org