20 kwietnia 2024, sobota

5 WITAMIN, KTÓRE WZMOCNIĄ ORGANIZM

|

Error!
No 'inofontresizer_widget' widget registered in this installation.

Kiedy tylko na ziemię zaczynają opadać pierwsze jesienne liście, coraz częściej spotykamy osoby, które kaszlą i pociągają nosem. Jest to poważna próba dla naszego układu odpornościowego, który rozpoczyna intensywną walkę z wirusami powodującymi infekcje.

Dieta bogata w owoce i warzywa oraz odpowiednia suplementacja pomogą nam przetrwać do wiosny w pełni sił i w doskonałej formie.

Na jakie witaminy warto szczególnie zwrócić uwagę? 

Witamina C

Witamina C chroni organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, wolnych rodników i różnego rodzaju toksyn. Bierze udział w syntezie włókien kolagenowych, które pełnią ważną funkcję w procesie wzrostu i odnowy komórek. Ponadto witamina C pobudza produkcję białych krwinek, a także uszczelnia naczynia krwionośne. W okresie jesienno-zimowym nasz organizm znacznie zwiększa zapotrzebowanie na witaminę C. Największe ilości witaminy C znajdziemy w cytrusach, owocach dzikiej róży, papryce, pomidorach, natce pietruszki, kalafiorze, brokułach.

Witamina D

Podczas słonecznych miesięcy witamina D wytwarzana jest w naszym organizmie podczas ekspozycji skóry na słońce. W związku z tym, że jesienią oraz zimą nie wystawiamy swojego ciała na działanie promieni słonecznych, musimy pozyskiwać tę witaminę w inny sposób – poprzez pożywienie lub suplementację. Jest to szczególnie ważne dla układu odpornościowego, w którym witamina D odgrywa niezwykle istotną rolę. Stymuluje ona limfocyty T do walki z patogenami, znajdującymi się w organizmie. Dodatkowo przyspiesza regenerację organizmu, tym samym skracając czas trwania choroby. Witaminę D znaleźć można przede wszystkim w nabiale – mleku, serze, jogurtach czy śmietanie.

Witamina A

Witamina A bezpośrednio wpływa na zwiększenie produkcji przeciwciał, odgrywających kluczową rolę w obronie organizmu przed wirusami, bakteriami czy grzybami. Dodatkowo usprawnia funkcjonowanie tkanki nabłonkowej. Tym samym chroni ona organizm przed infekcjami, szczególnie tymi, które dotyczą dróg oddechowych. Witaminę A warto stosować profilaktycznie, ale dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po nią, gdy infekcja zdąży zaatakować nasz organizm – istotnie skraca ona czas trwania choroby. Gdzie znaleźć witaminę A? Do jej najważniejszych źródeł zalicza się marchew, masło, żółty ser, mleko, śmietana, tran, jaja oraz wątróbkę wieprzową i drobiową.

Planując dietę, która wzmocni nasz organizm jesienią, nie możemy jednak zapominać o innej, równie ważnej dla naszego zdrowia, grupie substancji – minerałach. Do tych, które w największej mierze wpływają na naszą odporność, należą: żelazo (obecne w szpinaku, burakach, brukselce i czerwonym mięsie), magnez (znajdujący się w bananach, kakao, gorzkiej czekoladzie, kaszach) oraz cynk (występujący w orzechach, kaszach czy serach).

SJ
Więcej artykułów z kategorii |

Dodaj komentarz