Twoja lodówka ma na celu utrzymanie świeżości żywności, ale niskie temperatury nie działają korzystnie na każdy produkt spożywczy. Na przykład warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki i cebula, w lodówce gniją szybciej. A jeśli martwisz się o umieszczenie arbuza w lodówce, po prostu trzymaj go na blacie. Melony należy przechowywać w lodówce dopiero po ich rozcięciu .
16 produktów, których nigdy nie należy wkładać do lodówki
- Używanie lodówki do przechowywania żywności może być niezbędne do utrzymania ich świeżości .
- Jednocześnie chłodne powietrze może mieć negatywny wpływ na wiele artykułów spożywczych.
- Zimne powietrze może rozkładać warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki i cebula, a chleb może wyschnąć, jeśli jest przechowywany w chłodnym otoczeniu.
Zamiast starać się znaleźć miejsce na arbuzy w lodówce, trzymaj je na blacie, dopóki nie zostaną otwarte.
Całe melony, takie jak arbuzy, spadziowy i kantalupy, najlepiej zachowują swój smak w temperaturze pokojowej. Przechowywanie ich w normalnych temperaturach może nawet pomóc w utrzymaniu nienaruszonych składników odżywczych. Dodatkowo zajmują dużo miejsca w lodówce. Można je schłodzić dopiero po przycięciu i tylko przez kilka dni.
Banany należy pozostawić do dojrzewania w temperaturze pokojowej.
Banany lepiej zachowują swój smak w temperaturze pokojowej. Ponadto niskie temperatury spowalniają ich dojrzewanie, a wilgoć z lodówki przyspieszyłaby tylko proces gnicia.
Niska temperatura rozkłada skrobię w ziemniakach, powodując, że mają słodszy smak.
W porządku jest przechowywać ziemniaki w chłodnym miejscu - za dużo ciepła i będą gnić - ale lodówka jest zbyt chłodna. Rozbije skrobie i sprawi, że tekstura będzie bardziej ziarnista, i prawdopodobnie zmieni kolor na brązowy lub czarny.
Podobnie jak melony, jeśli cebula jest krojona, umieść ją w lodówce. Ale jeśli są całe, lodówka sprawi, że będą papkowate i spleśniałe.
Podobnie jak ziemniaki, cebulę najlepiej przechowywać w chłodnych i suchych miejscach. Niestety, wilgotność lodówki może spowodować szybkie spleśnienie tego produktu.
Jeśli zauważysz, że z czosnku zaczynają wyrastać kiełki, oznacza to, że nie przechowujesz go prawidłowo.
Trzymaj czosnek w suchym miejscu, aby zapobiec gromadzeniu się pleśni lub mulistej konsystencji. Posiekane ząbki można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Niskie temperatury są tym, co przyspiesza proces krystalizacji w miodzie, dlatego najlepiej przechowywać słoik w temperaturze pokojowej.
W niskich temperaturach miód krystalizuje i staje się zbrylony. Miód prawie nigdy się nie psuje , więc przechowuj go w temperaturze pokojowej tak długo, jak chcesz.
Pomidory należą do blatu lub parapetu.
Temperatura może osłabić smak pomidorów, więc zamiast tego przechowuj je na blacie. Jeśli zaczną dojrzewać, umieść je w lodówce, ale nie na długo.
Ostry sos zwykle ma wystarczającą ilość octu, aby był świeży bez konieczności pozostawiania go w lodówce.
Ocet w większości ostrych sosów wystarczy, aby powstrzymać rozwój bakterii lub pleśni . Wyciągnij go z lodówki i daj mu miejsce obok przypraw.
Podobnie jak ostry sos, keczup należy również do spiżarni, a nie lodówki.
To samo dotyczy keczupu. Wysoka zawartość octu powinna zachować jego integralność i świeżość w temperaturze pokojowej.
Chłodzenie chleba tylko go wysusza.
Trik. Chleb najlepiej przechowywać w zamrażarce , gdy zamierzasz go jeść "bardzo długo". Blat jest również opłacalną opcją, jeśli zjesz go szybko. Ale w lodówce twój chleb jest skazany na spleśnienie i wyschnięcie.
Nutella lub jakakolwiek czekolada z orzechów laskowych traci swój smak tylko w niskich temperaturach.
Nutella lub czekoladowy krem z orzechów laskowych będzie dobry w temperaturze pokojowej. Kiedy jest schłodzony, robi się zbrylony, trudniej się rozprowadza i traci swój smak.
Jabłka pozostaną idealnie dojrzałe na blacie i rozświetlą Twoją kuchnię.
Jabłka wytrzymają dość długo na blacie. Dodają twojej kuchni odrobinę koloru. Jeśli zrobiłeś zbyt duże zapasy, włóż je do lodówki, aby trochę dłużej przetrwały.
Trzymaj oliwę z oliwek z przyprawami zamiast głęboko w lodówce.
Gdy robi się zimno, oliwa z oliwek staje się częściowo zamrożona i grudkowata. Najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej.
Wilgotność w lodówce może zmienić smak ziaren kawy, więc lepiej trzymać je szczelnie zamknięte w spiżarni.
Aby zoptymalizować smak kawy, wszystko, co musisz zrobić, to przechowywać ją szczelnie w szczelnym pojemniku na blacie.
Podobnie jak ziarna kawy, orzechy najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Zimna temperatura z lodówki może zniszczyć orzechowy smak. Ponadto, łuskane orzechy zaczną absorbować inne zapachy, więc zawsze najlepiej jest po prostu trzymać je zamknięte w spiżarni.
Jeśli czekasz na dojrzewanie brzoskwiń, nektaryn, śliwek i moreli, po prostu utrzymuj je w temperaturze pokojowej.
Owoce pestkowe mogą przetrwać kilka dni w lodówce, jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, aby je zjeść, ale temperatura pokojowa jest najlepszą opcją, aby pozwolić im dojrzeć i zachować świeżość.
Stara legenda trzymania baterii w lodówce jest po prostu błędna.
Istnieje miejska legenda, że przechowywanie akumulatorów w niskich lub niskich temperaturach zwiększy ich trwałość...