24 kwietnia 2024, środa

Przechowywanie żywności. Tych produktów nigdy nie należy wkładać do lodówki

|

Error!
No 'inofontresizer_widget' widget registered in this installation.

Twoja lodówka ma na celu utrzymanie świeżości żywności, ale niskie temperatury nie działają korzystnie na każdy produkt spożywczy. Na przykład warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki i cebula, w lodówce gniją szybciej. A jeśli martwisz się o umieszczenie arbuza w lodówce, po prostu trzymaj go na blacie. Melony należy przechowywać w lodówce dopiero po ich rozcięciu .

16 produktów, których nigdy nie należy wkładać do lodówki

  • Używanie lodówki do przechowywania żywności może być niezbędne do utrzymania ich świeżości .
  • Jednocześnie chłodne powietrze może mieć negatywny wpływ na wiele artykułów spożywczych. 
  • Zimne powietrze może rozkładać warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki i cebula, a chleb może wyschnąć, jeśli jest przechowywany w chłodnym otoczeniu.

Zamiast starać się znaleźć miejsce na arbuzy w lodówce, trzymaj je na blacie, dopóki nie zostaną otwarte.

arbuz w lodwóce
Pixabay

Całe melony, takie jak arbuzy, spadziowy i kantalupy, najlepiej zachowują swój smak w temperaturze pokojowej. Przechowywanie ich w normalnych temperaturach może nawet pomóc w utrzymaniu nienaruszonych składników odżywczych. Dodatkowo zajmują dużo miejsca w lodówce. Można je schłodzić dopiero po przycięciu i tylko przez kilka dni.

Banany należy pozostawić do dojrzewania w temperaturze pokojowej.

bananów nie trzymaj w lodówce póki nie dojrzeją
Pixabay

Banany lepiej zachowują swój smak w temperaturze pokojowej. Ponadto niskie temperatury spowalniają ich dojrzewanie, a wilgoć z lodówki przyspieszyłaby tylko proces gnicia.

Niska temperatura rozkłada skrobię w ziemniakach, powodując, że mają słodszy smak.

ziemniaków nie przechowuj w lodówce
Pixabay

W porządku jest przechowywać ziemniaki w chłodnym miejscu - za dużo ciepła i będą gnić - ale lodówka jest zbyt chłodna. Rozbije skrobie i sprawi, że tekstura będzie bardziej ziarnista, i prawdopodobnie zmieni kolor na brązowy lub czarny.

Podobnie jak melony, jeśli cebula jest krojona, umieść ją w lodówce. Ale jeśli są całe, lodówka sprawi, że będą papkowate i spleśniałe.

Lodówka nie pomaga zachować świeżości cebuli.
Pixabay

Podobnie jak ziemniaki, cebulę najlepiej przechowywać w chłodnych i suchych miejscach. Niestety, wilgotność lodówki może spowodować szybkie spleśnienie tego produktu.

Jeśli zauważysz, że z czosnku zaczynają wyrastać kiełki, oznacza to, że nie przechowujesz go prawidłowo.

Jeśli zauważysz, że czosnek zaczyna wyrastać kiełki, oznacza to, że nie przechowujesz go prawidłowo.
Pixabay

Trzymaj czosnek w suchym miejscu, aby zapobiec gromadzeniu się pleśni lub mulistej konsystencji. Posiekane ząbki można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Niskie temperatury są tym, co przyspiesza proces krystalizacji w miodzie, dlatego najlepiej przechowywać słoik w temperaturze pokojowej.

Niskie temperatury są tym, co przyspiesza proces krystalizacji w miodzie, dlatego najlepiej przechowywać słoik w temperaturze pokojowej.
Pixabay

W niskich temperaturach miód krystalizuje i staje się zbrylony. Miód prawie nigdy się nie psuje , więc przechowuj go w temperaturze pokojowej tak długo, jak chcesz.

Pomidory należą do blatu lub parapetu.

Pomidory należą do blatu lub parapetu.
Pixabay

Temperatura może osłabić smak pomidorów, więc zamiast tego przechowuj je na blacie. Jeśli zaczną dojrzewać, umieść je w lodówce, ale nie na długo.

Ostry sos zwykle ma wystarczającą ilość octu, aby był świeży bez konieczności pozostawiania go w lodówce.

Ostry sos zwykle ma wystarczającą ilość octu, aby był świeży bez konieczności pozostawiania go w lodówce.
Pixabay

Ocet w większości ostrych sosów wystarczy, aby powstrzymać rozwój bakterii lub pleśni . Wyciągnij go z lodówki i daj mu miejsce obok przypraw.

Podobnie jak ostry sos, keczup należy również do spiżarni, a nie lodówki.

Podobnie jak ostry sos, keczup należy również do spiżarni, a nie lodówki.
Pixabay

To samo dotyczy keczupu. Wysoka zawartość octu powinna zachować jego integralność i świeżość w temperaturze pokojowej.

Chłodzenie chleba tylko go wysusza.

Chłodzenie chleba tylko go wysusza.
Pixabay

Trik. Chleb najlepiej przechowywać w zamrażarce , gdy zamierzasz go jeść "bardzo długo". Blat jest również opłacalną opcją, jeśli zjesz go szybko. Ale w lodówce twój chleb jest skazany na spleśnienie i wyschnięcie.

Nutella lub jakakolwiek czekolada z orzechów laskowych traci swój smak tylko w niskich temperaturach.

Nutella lub jakakolwiek czekolada z orzechów laskowych traci swój smak tylko w niskich temperaturach.
Pixabay

Nutella lub czekoladowy krem ​​z orzechów laskowych będzie dobry w temperaturze pokojowej. Kiedy jest schłodzony, robi się zbrylony, trudniej się rozprowadza i traci swój smak.

Jabłka pozostaną idealnie dojrzałe na blacie i rozświetlą Twoją kuchnię.

Jabłka pozostaną idealnie dojrzałe na blacie i rozświetlą Twoją kuchnię.
Pixabay

Jabłka wytrzymają dość długo na blacie. Dodają twojej kuchni odrobinę koloru. Jeśli zrobiłeś zbyt duże zapasy, włóż je do lodówki, aby trochę dłużej przetrwały.

Trzymaj oliwę z oliwek z przyprawami zamiast głęboko w lodówce.

Trzymaj oliwę z oliwek z przyprawami zamiast głęboko w lodówce.
Pixabay

Gdy robi się zimno, oliwa z oliwek staje się częściowo zamrożona i grudkowata. Najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej.

Wilgotność w lodówce może zmienić smak ziaren kawy, więc lepiej trzymać je szczelnie zamknięte w spiżarni.

Wilgotność w lodówce może zmienić smak ziaren kawy, więc lepiej trzymać je szczelnie zamknięte w spiżarni.
Pixabay

Aby zoptymalizować smak kawy, wszystko, co musisz zrobić, to przechowywać ją szczelnie w szczelnym pojemniku na blacie.

Podobnie jak ziarna kawy, orzechy najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Podobnie jak ziarna kawy, orzechy najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Pixabay

Zimna temperatura z lodówki może zniszczyć orzechowy smak. Ponadto, łuskane orzechy zaczną absorbować inne zapachy, więc zawsze najlepiej jest po prostu trzymać je zamknięte w spiżarni. 

Jeśli czekasz na dojrzewanie brzoskwiń, nektaryn, śliwek i moreli, po prostu utrzymuj je w temperaturze pokojowej.

Jeśli czekasz na dojrzewanie brzoskwiń, nektaryn, śliwek i moreli, po prostu utrzymuj je w temperaturze pokojowej.
Pixabay

Owoce pestkowe mogą przetrwać kilka dni w lodówce, jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, aby je zjeść, ale temperatura pokojowa jest najlepszą opcją, aby pozwolić im dojrzeć i zachować świeżość. 

Stara legenda trzymania baterii w lodówce jest po prostu błędna.

Stara legenda trzymania baterii w lodówce jest po prostu błędna.
Pixabay

Istnieje miejska legenda, że ​​przechowywanie akumulatorów w niskich lub niskich temperaturach zwiększy ich trwałość...

Znasz inne ciekawe legendy? Daj znać w komentarzu 🙂

SJ
Więcej artykułów z kategorii |

Dodaj komentarz